De Fokker Eindecker is een vliegtuig uit de Eerste Wereldoorlog dat gebruikt werd door het Duitse leger. Dit vliegtuig had, in tegenstelling tot veel jagers in de Eerste Wereldoorlog, maar één set vleugels en was daardoor revolutionair. Dit toestel staat er verder bekend om dat het het eerste vliegtuig was dat de schotonderbreker introduceerde. Met dank aan dit apparaat konden er machinegeweren achter de propeller worden gemonteerd.

Geschiedenis

De Fokker Eindecker kwam in productie in 1914, en kreeg daarna verschillende aanpassingen. In het begin van 1915 werd door de Fokker fabriek een versie ontworpen die een onderbrekingssysteem voor de machinegeweren had. Voor de introductie van dit slimme apparaat was het altijd lastig geweest om de primitieve vliegtuigen met wapens uit te rusten. De ideale plek zou natuurlijk vóór de piloot zijn, die de machinegeweren dan vanuit zijn cockpit kon bedienen. Vooraan het vliegtuig zat echter de propeller, die uiteraard onder geen beding kapotgeschoten mocht worden. Het onderbrekingssysteem zorgde ervoor dat het machinegeweer gesynchroniseerd werd met deze propeller, en alleen maar kogels afvuurde als er geen propellerblad in de weg zat.

Effect op de oorlog

Deze nieuwe vinding zorgde ervoor dat de Fokker Eindecker, die in beperkte hoeveelheden in 1915 op het slagveld verscheen, heel snel het luchtoverwicht kreeg, en dat een aantal maanden behield. Er ontstond paniek onder de Geallieerde troepen, en er werd beweerd dat de Eindeckers onoverwinnelijk waren. De Geallieerden namen echter snel het principe van de schotonderbreker over, waardoor het luchtoverwicht van de Fokker gebroken kon worden.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>