De Bel 206 Jetranger is de meest bekende civiele helikopter. Als je het toestel ziet, dan herken je het direct. Dit is het type helikopter dat altijd gebruikt wordt in films. Offscreen wordt het ingezet door nieuwsstations, door de politie en voor het vervoer van VIP’s. Deze helikopter is de meest succesvolle commerciële helikopter die ooit ontwikkeld is.

Een eenvoudig ontwerp

Dit toestel bestaat al meer dan 50 jaar, maar heeft in die tijd constant updates ontvangen.Van oorsprong was dit een observatiehelikopter voor het leger. Tegenwoordig is het gebruik voor civiele toepassingen veel groter. Er zijn duizenden exemplaren van deze helikopter gemaakt. Dat komt onder andere door de lage productiekosten ervan, de hoge betrouwbaarheid en het gemak van het onderhoud.

Een gemakkelijk te bedienen luchtvoertuig

Het apparaat heeft niet, zoals de helikopters van de nieuwere generatie, geavanceerde elektronische systemen. Er wordt wel gezegd dat het toestel even gemakkelijk te bedienen is als een personenauto. De Jetranger is erg wendbaar en reageert goed op de acties van de piloot. Het laadvermogen is niet hoog: de helikopter kan slechts 6 passagiers vervoeren of zo’n 4.000 kilo aan bagage meenemen.