Zakendoen is door de onlineverbindingen veel makkelijker geworden. Via een online meeting kan er immers zo een vergadering ingepland worden met collega’s of klanten die zich vaak op verschillende plaatsen in de wereld bevinden. Toch is het soms noodzakelijk dat je een bedrijf moet opzoeken of een klant persoonlijk moet spreken. En in enkele gevallen zul je daarvoor het vliegtuig moeten nemen.

Hoe veilig is vliegen in deze tijd?

Dat vakantiereizen werden afgeraden is begrijpelijk: waarom zou je het risico nemen om met corona besmet te raken tijdens een vakantie? Het is nu eenmaal zo dat wanneer je de deur uitgaat, met meer mensen in contact komt dan wanneer je gewoon thuisblijft. Toch blijkt nu dat vliegen helemaal niet zoveel risico’s met zich meebrengt. Het grootste risico loop je waarschijnlijk bij het in- en uitstappen, het boarden en tijdens het wachten bij de bagageband. Zeker als hier niet voldoende afstand wordt gehouden.

Wel of niet vliegen?

Het is zeer frustrerend als je al maandenlang je verkoopkansen hebt bijgehouden met behulp van het functionele CRM-systeem van lime-technologies.nl en je vervolgens niet verder kunt. Het hele project heb je reeds in het systeem uitgewerkt en bijgehouden, inclusief alle bijbehorende contacten. Je hebt door alle mogelijkheden die dit systeem je biedt, een goed totaalbeeld van je klanten gekregen en je weet dat het nu tijd is voor een persoonlijk gesprek. Normaal gesproken boek je dan gauw een vliegticket en neem je in het vliegtuig nog eens de statistieken door die door het CRM-systeem zijn samengesteld. Omdat je zo goed voorbereid bent, weet je dat je de klus kunt klaren. Maar je vraagt je nu wellicht af of het wel een goed idee is om te gaan vliegen.

Corona in het vliegtuig

Ondanks dat je misschien een groter risico neemt dan wanneer je thuisblijft, blijkt vliegen relatief veilig te zijn. Slechts op enkele vluchten hebben besmettingen plaatsgevonden. Zo heeft een Canadese wetenschapper onlangs onderzoek gedaan naar de gevolgen van een vlucht met 350 mensen aan boord die 15 uur duurde. Onder het gezelschap bevond zich een corona-patiënt met milde klachten. Na de vlucht bleek niemand besmet te zijn, enkel de vrouw van de besmette man.

Een uitstekend ventilatiesysteem

Dat het risico op besmetting zo klein is heeft blijkbaar met de lucht in het vliegtuig te maken. Het betreft droge lucht waarvan virussen geen liefhebber zijn. Daarnaast is er een uitstekend ventilatiesysteem aanwezig. Doordat een vliegtuig vaak op grote hoogten vliegt, moet er telkens nieuwe lucht in de cabine worden gebracht. De lucht in de cabine wordt om de drie minuten ververst. Daarbij gaat de lucht ook nog eens door de zogenaamde HEPA-filters die ook in ziekenhuislaboratoria worden gebruikt om virussen en bacteriën op te vangen. De verse buitenlucht wordt via de motoren aangezogen en op de juiste temperatuur en druk gebracht. Van bovenaf wordt deze lucht de cabine ingeblazen. Onderin de cabine wordt de vuile lucht weer weggezogen waarna deze lucht het vliegtuig verlaat via de achterkant van het toestel.

Overige maatregelen

In combinatie met de andere coronamaatregelen die thuis al van kracht zijn, is het dus mogelijk om veilig te vliegen. Geadviseerd wordt om niet te vliegen als je klachten hebt en om online in te checken. Andere maatregelen die gelden zijn onder meer testen en een gezondheidscheck, afstand bewaren bij het boarden, blijven zitten in het vliegtuig en het dragen van een mondkapje.