Deze helikopter is onmiskenbaar een uniek voertuig, met zijn twee rotoren: één voorop en één achterop. Dit toestel is in staat om gigantische ladingen te vervoeren en ze met grote precisie aan de grond te zetten. Ondanks het grote formaat van de Chinook is het toch de op twee na snelste helikopter ter wereld.

Gebruik van de Chinook in oorlogs- en vredestijd

De Chinook is nog steeds in gebruik bij verschillende legers, maar beleefde al in 1961 zijn eerste vlucht. De legers die het toestel bezitten gebruiken het voor het vervoer van troepen, zware artillerie, gevechtsvoertuigen en bevoorrading. De Chinook kan vrachten vervoeren die even zwaar zijn als het toestel zelf. Als een bepaalde lading niet in het toestel past, dan kan het onder de helikopter worden gehangen.

In vredestijd wordt de Chinook gebruikt voor verschillende doeleinden, die eigenlijk niet door andere voertuigen uitgevoerd kunnen worden. Zo kunnen er waterzakken gevuld met 10.000 liter water onder worden gehangen en op een brandhaard worden gestort. Het toestel kan ook constructiemateriaal vervoeren naar plekken die voor grondvoertuigen onbereikbaar zijn. Ook wordt het gebruikt bij vliegtuigcrashes, om de restanten van een vliegtuigwrak te bergen.