Als je niet op de hoogte bent van het bestaan van de Douglas DC-3, dan zal je ons waarschijnlijk voor gek verslijten als we je zeggen dat er een vliegtuig is dat al 80 jaar meegaat. Toch is het waar. De Douglas DC-3 is een vliegtuig dat nog steeds vliegt, en die in het jaar 1936 geïntroduceerd werd. Dit toestel heeft een fantastische reputatie, heeft tientallen bijnamen en heeft meer geschiedenis op zijn naam dan elk ander vliegtuigtype.

Het begin van de carrière van de DC-3

De commerciële luchtvaart begon in de jaren ’30 echt van de grond te komen. Vergeleken met de toestellen die toen beschikbaar waren voor passagiersvervoer was de DC-3 een enorme stap voorwaarts. Dankzij de sterke motoren had het een groot bereik. En terwijl de andere vliegtuigen in die tijd vaak maar zo’n 10 passagiers konden vervoeren, kon de Douglas DC-3 er zo’n 20 tot 30 aan boord nemen, die bovendien van een slaapplaats aan boord konden genieten. Maar hoewel het toestel een flinke innovatie was voor de commerciële luchtvaart, had het toestel waarschijnlijk zijn grootste impact in de Tweede Wereldoorlog. Daar werd de Douglas DC-3 gebruikt voor het vervoeren van parachutisten, voor het droppen van broodnodige voorraden en voor andere essentiële militaire taken.

Na de oorlog

Daarna was de carrière van de DC-3 nog lang niet ten einde. Een groot deel van de militaire toestellen werd namelijk aan commerciële luchtvaartmaatschappijen verkocht. Daarmee kreeg de burgerluchtvaart, die nog in de kinderschoenen stond, een belangrijke impuls. En zelfs de militaire rol van het toestel was niet afgelopen. Dit was één van de belangrijkste toestellen die de bekende luchtbrug naar Berlijn in stand hield, toen de verhoudingen tussen het Westen en de Sovjet-Unie zo slecht waren dat er in 1948 en 1949 een blokkade van Berlijn bestond. Tijdens de Vietnamoorlog had het relatief kleine en vooral zeer solide toestel een functie als vervoerder van troepen en van gewonden. Het toestel werd in de jaren ’70 ook gebruikt bij de grootste luchtvaartmaatschappijen.

Waarom is dit toestel zo succesvol

Voor een vliegtuigtype heeft de DC-3 een ongelooflijk lange carrière. Nog steeds wordt de DC-3 gebruikt voor het vervoeren van kleinere groepen passagiers in de commerciële luchtvaart. In totaal vliegen er op het moment van schrijven meer dan 300 DC-3’s door de lucht. Dat zegt wel iets over het ontwerp en de betrouwbaarheid van dit stevige toestel. Een van de redenen daarvoor is dat het toestel zo stevig is. Het kan branden, noodlandingen, zware weersomstandigheden en zelfs beschietingen overleven. Het onderhoud van het toestel is buitengewoon eenvoudig. Dat maakt het relatief kleine vliegtuig met een lengte van 20 meter en de spanwijdte van 30 meter populair bij vliegclubs en bij luchtshows.