De Fokker Dr.1 is een vliegtuig uit de Eerste Wereldoorlog. Het was een succesvol jachtvliegtuig dat bekend is geworden doordat de beruchte Rode Baron in dit toestel vloog. Het is een toestel dat in 1917 door Duitsland in gebruik werd genomen. In deze tijd was het ontwikkelen van een functioneel gevechtsvliegtuig nog een kwestie van experimenteren. Ook bij de succesvolle Fokker Dr.1 kostte het vier nieuwe edities voordat het vliegtuig naar behoren functioneerde. De Fokker Dr.1 was een bijzonder wendbaar toestel, en belangrijker nog, het was erg licht in de bediening. Tijdens de luchtgevechten boven de loopgraven van het westelijk front, waren de vliegtuigen die de kogels van de tegenpartij het beste konden ontwijken sterk in het voordeel. Een nadeel van het toestel was dat de snelheid tijdens vliegen en duiken lager lag dan die van de geallieerde gevechtsvliegtuigen waar dit toestel het tegen op moest nemen. Dat kwam waarschijnlijk doordat de motor een laag compressievermogen had, en daardoor op grote vlieghoogte veel van zijn kracht verloor.

Gebruik door de Rode Baron

De Fokker Dr.1 was een erg succesvol toestel, maar zou niet zo bekend zijn geworden als het niet was gebruikt door Manfred von Richthofen, de Rode Baron. Von Richthofen was een zogenaamde aas, een succesvolle gevechtsvlieger, die in totaal meer dan 80 vijandelijke gevechtsvliegtuigen neerschoot. Een aas was in de bloederige slagvelden van de Eerste Wereldoorlog één van de weinige strijders die de gewenste mate van heldhaftigheid bezat. De verwachte korte oorlog vol persoonlijke heroïek, snelle aanvallen en een eervolle vrede was binnen een jaar verzand in een impasse van modder, gifgas, rottende lichamen en onophoudelijk artillerievuur. De Rode Baron, zoals Manfred von Richthofen al snel genoemd werd vanwege zijn rood geschilderde Fokker, belichaamde een edeler en begrijpelijker soort van oorlogvoering.

De Rode Baron werd bijzonder populair. In de communiqués voor de Duitse soldaten werden zijn heldendaden en zijn nieuwe overwinningen breed uitgemeten. Door zijn succes kreeg de Rode Baron een eigen eskader onder zijn bevel, dat als doel had om vijandelijke vliegtuigen op te jagen en neer te schieten. Von Richthofen stelde zich altijd hoffelijk op tegen zijn vijanden. Toen hij uiteindelijk werd neergeschoten, waarschijnlijk door een soldaat met een mitrailleur op de grond, werd hij dan ook met volledige militaire eer door de Engelse tegenstander begraven.