Dat stewards en stewardessen er altijd smetteloos en verzorgd uit dienen te zien is niets nieuws. Ze zijn immers de gastheer of gastvrouw en het visitekaartje van de vliegmaatschappij. Er zijn zelfs luchtvaartmaatschappijen die toch wel erg ver gaan in hun eisen over het uiterlijk van deze heren en dames. In dit artikel zetten we een aantal vanzelfsprekende en minder vanzelfsprekende eisen voor je op een rijtje.

[IMAGE=bWBOrKbrl0Fh.jpg]

Minimale lengte

[IMAGE=bzAcswbsCH5G.jpg]

Bij luchtvaartmaatschappij Emirates moet een steward of stewardess wanneer hij of zij op de tenen staat, met uitgestrekte armen minimaal 212 centimeter groot zijn. Bij Ryanair daarentegen moet dergelijk cabinepersoneel tussen de 157 en 188 centimeter groot zijn, en moet dit in verhouding zijn met hun lichaamsgewicht. Zo is bij Czech Airlines een BMI (de zogeheten Body Mass Index) tussen de 19 en 24,9 vereist.

Dit zijn natuurlijk niet slechts esthetische eisen, maar eisen met betrekking tot veiligheid en het praktisch kunnen uitvoeren van de dagelijkse taken.

Schoeisel

Bij veel luchtvaartmaatschappijen wordt van de stewardessen verwacht dat ze schoenen dragen in een klassieke stijl, waarbij de bovenkant en de zijkanten van de voeten zichtbaar zijn. Vaak zijn dit pumps met respectabele hakken eronder. Omdat cabinepersoneel veel moet staan en lopen is het dan ook aan te raden om een zo comfortabel mogelijke schoen te kiezen. De praktische Tamaris Schoenen zijn hier een goed voorbeeld van.

Haardracht

In feite is bij elke luchtvaartmaatschappij de vereiste dat het haar vastgebonden is op het hoofd, al dan niet in een chique knot of opgestoken. De reden? Wanneer het personeel voorover buigt, mag het haar nooit in het gezicht vallen. Daarnaast is deze eis natuurlijk een kwestie van hygiëne, gezien cabinepersoneel drank en voedsel uitserveren. Het is in feite niet anders dan wanneer men in de horeca zou werken.

Een onberispelijke huid

Onder andere bij Jet Airways wordt de eis gesteld dat stewards en stewardessen een onberispelijke huid hebben. Onvolkomenheden zoals vlekken, littekens en puistjes in het gezicht zijn er onaanvaardbaar. Dit is ons inziens best een oneerlijke eis. Iemand die wat minder geluk heeft met de staat waarin de gezichtshuid verkeert, kan bij deze luchtvaartmaatschappij dus sowieso niet rekenen op een baan als steward of stewardess. Het neigt een tikkeltje naar discriminatie, nietwaar?

Design van horloges

Bij British Airways wordt een strenge eis gesteld aan het ontwerp van polshorloges. Het ontwerp moet allereerst bescheiden zijn en eenvoud uitstralen. Daarnaast dient de band van de horloge ofwel van goud of zilverkleurig metaal te zijn, ofwel een zwarte of bruine lederen band. Grote opvallende designerhorloges zijn dus uit den boze!

Ongehuwd

Bij Jet Airways doen ze er nog een schepje bovenop, want bij deze luchtvaartmaatschappij mogen de onervaren personeelsleden niet gehuwd zijn. Personeelsleden met meer ervaring mogen echter wél getrouwd zijn.