De Mil Mi-26 is een gigantische helikopter die meer dan 25.000 kilo aan vracht kan vervoeren. Dit van oorsprong Russische toestel bestaat sinds de jaren ’70, en wordt gebruikt in een grote verscheidenheid aan rollen. Van het vervoer van gevechtsvoertuigen en raketten tot het gebruik bij brandbestrijding en het vervoeren van zware bouwmaterialen. De hoofdrotor van deze helikopter bezit acht bladen, is meer dan 30 meter in doorsnede en heeft een kracht van 22.800 pk. Dat maakt dit toestel nog groter en sterker dan de Chinook, een andere bekende helikopter die gebruikt wordt voor het vervoeren van enorme ladingen.

Onverwoestbare legerhelikopter

De militaire versie van de toestel heeft een reeks aanpassingen die het in staat stellen om in gevaarlijke gebieden te opereren. Zo heeft het zelfsluitende brandstoftanks en een brandblussysteem. Ook is de cockpit zwaar gepantserd en zijn er extra vluchtgeleidingssystemen ingebouwd, zodat het toestel ook in de lucht blijft als er een geleidingssysteem uitvalt. Andere aanpassingen zorgen dat het toestel zelfs in de zwaarste weersomstandigheden kan blijven functioneren. De rotor is gebouwd van speciaal composiet materiaal en is daardoor oersterk. De bladen ervan zijn afgewerkt met titanium. Ook heeft de Mil Mi-26 twee turbines, waarvan er maar eentje actief is. Als deze turbine uit zou vallen, dan wordt de tweede automatisch in werking gebracht.

Welke landen gebruiken dit toestel

Door de unieke eigenschappen en het gigantische draagvermogen van de Mil Mi-26 wordt het toestel (dat ook wel gekscherend “de vliegende kraan” wordt genoemd) door verschillende landen gebruikt. Onder andere Rusland, Kazachstan, Oekraïne, Griekenland, Zuid-Korea en Venezuela bezitten exemplaren van deze helikopter. Ook de Verenigde Naties heeft verschillende exemplaren gehuurd. In totaal zijn er van deze machtige helikopter meer dan 300 exemplaren geproduceerd.