Het beroep piloot heeft een magische aantrekkingskracht. Veel kinderen, met name jongens, dromen ervan om later piloot te worden. Wie wil er nu niet door de lucht heen vliegen. Het beroep wordt vaak geassocieerd met vrijheid, terwijl er natuurlijk ook hard gewerkt moet worden. Bovendien is een particuliere opleiding tot piloot behoorlijk prijzig, en dat vormt voor veel mensen een belemmering. Het is ook mogelijk om via defensie een vliegeropleiding te doen. Omdat de selectieprocedure behoorlijk streng is bij defensie komt daar uiteindelijk maar een beperkt aantal mensen terecht.

Er zijn diverse opleidingen tot piloot met verschillende vliegbrevetten. Voordat je een opleiding kiest dien je jezelf af te vragen wat je met het diploma wilt. Niet alle opleidingen leiden uiteindelijk tot een betaalde baan als piloot. Indien je alleen hobbymatig wilt vliegen is het eenvoudiger om je vliegbrevet te halen. Wanneer je voor een luchtvaartmaatschappij wilt gaan vliegen dien je de hoogste opleiding te volgen. Een aantal vliegmaatschappijen bieden een opleiding aan, en het is dan ook raadzaam om de verschillende maatschappijen met elkaar te vergelijken.

Misschien droom je ervan om een bedrijfje te beginnen met een klein vliegtuigje voor toeristen en/of parachutisten. Hiervoor is het wel nodig om over voldoende financiële middelen te beschikken, want naast het feit dat de opleiding duur is, dien je natuurlijk een vliegtuigje aan te schaffen. Met een goed ondernemingsplan is het mogelijk om bij bijvoorbeeld qeld.com/nl/ een zakelijke lening af te sluiten. Vacatures als piloot bij een bestaand bedrijf in de toeristenbranche zijn een zeldzaamheid. Hierdoor loop je met het volgen van deze opleiding een groot risico dat je er uiteindelijk geen baan in vindt.

Opleidingsmogelijkheden

  • LAPL: met deze opleiding mag je alleen in lichte vliegtuigen vliegen tot 2.000 kilo. Er mogen maximaal 3 passagiers mee, die je overigens niet mag laten betalen. Deze opleiding is vooral voor sportvliegers bedoeld die graag een vliegtochtje maken binnen Europa.
  • PPL: dit is de opleiding tot privépiloot. Je mag met dit brevet in een groter vliegtuig vliegen en tevens buiten Europa gaan. Er is geen begrenzing aan het aantal passagiers dat je meeneemt, maar ook met dit diploma mag je de passagiers niet laten betalen. Deze opleiding is ideaal voor zakenmensen die een eigen vliegtuig bezitten, of mensen die voor hun hobby graag in een groter vliegtuig vliegen.
  • CPL: met dit brevet kun je wel geld verdienen als commercieel piloot in de kleine luchtvaart. Denk daarbij aan een zakenpiloot of een piloot in de toeristenbranche. Het is een zware opleiding zonder veel uitzicht op een baan. Daarnaast is de opleiding erg duur. Deze opleiding is vooral geschikt voor mensen die een eigen bedrijfje willen starten met gebruik van een vliegtuigje.
  • ATPL: Deze opleiding is de hoogste opleiding die je als aankomend piloot kunt volgen. Met dit brevet kun je als gezagvoerder werken in de grote luchtvaart. Het is mogelijk om deze opleiding intern te doen in twee jaar of in deeltijd, maar dan duurt het minstens drie jaar.