Het is geen geheim dat de luchtvaart een van de grootste slachtoffers is van de corona crisis. Door het virus, wat zich intussen tot bijna elke plek ter wereld heeft weten te verspreiden, wordt er nauwelijks meer gevlogen. Omdat het op veel plaatsen de goede kant op gaat komt het wel weer langzaam op gang, maar het zal naar alle waarschijnlijkheid nog een tijd duren voordat er weer op volle kracht gevlogen wordt. Bovendien lijken een hoop mensen wat huiverig als het gaat om het maken van reizen. Het kan dan ook zomaar dat dit voorlopig nog even zo zal blijven.

Hoe ziet de toekomst eruit?

Voor de hele branche is het te hopen dat alles snel weer op gang komt. Maar dan nog lijkt het onontkoombaar dat een aantal luchtvaartmaatschappijen hulp nodig gaat hebben van overheden. Omdat er maanden lang nauwelijks een cent is verdient, net als in branches als de horeca, al heb je daar met sites als jeeigentaart.nl wel een mooi alternatief. Maar een hoop kosten wel gewoon doorlopen, is het net als bij veel andere bedrijfstakken afwachten hoe de meeste partijen deze crisis gaan verteren.

Voucher of geld terug?

De discussie over wat er moet gebeuren met alle passagiers die niet hebben kunnen vliegen is al langer gaande. De meeste luchtvaartmaatschappijen bieden vouchers aan die op een later tijdstip verzilverd kunnen worden. Echter kwamen een hoop mensen hier tegen in opstand en gingen er ook vanuit Brussel geluiden op dat klanten altijd het recht hebben om hun geld terug te vragen. Inmiddels kun je dit bij de meeste luchtvaartmaatschappijen dan ook doen. Deze zorgen er wel vaak voor dat het geen makkelijk proces is, in een poging er toch voor te zorgen dat er meer mensen voor een voucher kiezen. Wanneer er namelijk wel aan iedereen geld teruggestort moet worden gaan er waarschijnlijk veel airlines ten onder.